STRUĆNO VIJEĆE JU ZAVOD ZA SPORTSKU MEDICINU KS – 10.12.2020. GODINE

Nastavak sporta (“Povratak u igru-RTP”)

Svi sportisti trebaju proći upitnik za provjeru koronavirusa i testirati se na SARS-CoV 2. Prije nastavka bavljenja sportom moraju se razumjeti ograničenja testova. Nedavno su postali dostupni mnogi dijagnostički kompleti za SARS-COVID 2.  PCR test (oralni ili nazofaringealni razmaz) smatra se standardom. Serološki testovi koji traže specifična antitela takođe imaju umerenu osetljivost. Ovi testovi mogu biti negativni, češće između 2 i 3 dana. Dijagnoza slučaja sumnje na infekciju još uvijek se temelji na tipičnoj simptomatologiji, provjerljivom kontaktu s već zaraženim osobama i / ili boravkom u rizičnom okruženju.

Izvanredni Sportsko-medicinski pregled trebaju obaviti svi sportisti koji su bili zaraženi Sars-Cov 2 virusom (Covid 19) prije povratka sportskim aktivnostima.

Pregledi će se obavljati u J.U. Zavod za Sportsku medicinu Kantona Sarajevo od strane ljekara specijalista sportske medicine s anamnezom, fizikalnim pregledom, laboratoriskim pretragama (KKS, Biohemijski parametri; CRP), spirometrija, 12 kanalni EKG u mirovanju (u potrazi za promjenama Q-vala, ST-istezanja, T- val) i po potrebi  pregled u saradnji sa  pulmologom i / ili kardiologom.

Pandemija SARS-Coronavirus-2 (COVID-19) dovela je do prekida, ili otežanog odvijanja  organiziranog sporta. Sportske aktivnosti su sada dozvoljene, ali se preporučuju pojedinačni sportovi pod određenim higijenskim uvjetima i udaljenost od najmanje 2 metra. Takmičarima i rekreativcima je sada dozvoljeno da se bave aktivnostima na otvorenom kao pojedinci ako se drže na sigurnoj udaljenosti od drugih ljudi ograničeno vrijeme u skladu sa svojim nacionalnim propisima. Ograničenja i zahtjevi se razlikuju od zemlje do zemlje i regije do regije.

Sad kad je stroga zabrana kontakta, u Sarajevskom Kantonu i Federaciji BiH su dozvoljene  timske igre poput nogometa, rukometa, košarke kao igre „duhova“ bez gledaoca ili ‘iza zatvorenih vrata’. Termin iza zatvorenih vrata u početku se koristio u vezi s nogometom, da bi se opisale odigrane utakmice na kojima gledaoci ne smiju biti na stadionu. Međutim, trebali bi se primjenjivati ​​higijenski standardi poput držanja odgovarajuće udaljenosti, nošenja maski za lice i upotrebe dezinfekcije ruku. To neće uvijek biti moguće (npr. odbojka, nogomet i dr.). Također, intenzivno bavljenje sportom s maskama i zaštitom usta nije moguće jer ometaju disanje na usta.

Što se tiče nastavka sporta (“povratak u igru”), zabrinjava rizik od zaraze kako igračem koji prenosi virus COVID-19 drugima, tako i samim zarazom fizičkim kontaktom, pri čemu je blizina drugih sportista neizbježna.

Mora se razjasniti, s jedne strane, koje grupe zahtijevaju sportski medicinski pregled prije nastavka bavljenja sportom i što taj pregled treba sadržavati, a s druge strane koje mjere predostrožnosti moraju biti poduzete u pogledu pregleda i opreme za pregled.

Značajan kardijalni morbiditet nadjen je kod hospitaliziranih COVID-19 pacijenata. Kod 22 % nadjeno je akutno srčano oštećenje (povišen troponin), EKG i/ili ehokardiografske abnormalnosti što je značajno više od oko 1% kod drugih akutnih virusnih infekcija. Miokarditis može uzrokovati srčano popuštanje, aritmije i smrt, a fizička aktivnost u akutnoj fazi može pojačati replikaciju virusa, pojačati upalu i proaritmički učinak. Kod asimptomatskih sportista, bez znakova srčane bolesti preporučuje  se najmanje 2 sedmice apstinencije od treninga, a kad pretrage ukazuju na oštećenje srca postupak kao kod miokarditisa, dakle apstinencija od sporta 3-6 mj uz kardiološko praćenje koje uz EKG, Holter EKG, UZV, uključuje i MR srca. JAMA Cardiol.

Cilj ove izjave je pružiti praktične preporuke zasnovane na trenutnim dokazima. Ove se preporuke mogu smatrati osnovom za daljnje smjernice zasnovane na dokazima, kao znanje o napretku COVID-19.

STRUĆNO VIJEĆE

J.U. ZAVOD ZA SPORTSKU MEDICINU

KANTONA SARAJEVO