ZAŠTO SVI SPORTISTI KOJI IMAJU POKVARENE ZUBE NE MOGU PROĆI LJEKARSKI PREGLED?

Karijes na zubima, infekcije u usnoj duplji ( ovo naročito važi za one hronične), koje nastaju usljed kvara zuba i paradontopatije, ponekad mogu postati i ozbiljna žarišta koja ugrožavaju cjelokupno zdravlje, a najviše utiču na kardiovaskularni, respiratorni, bubrežni i lokomotorni sistem, te na kožu i oči. Istraživanja su pokazala da ljudi s lošim oralnim zdravljem, koje prate pokvareni zubi imaju skoro dvaput veće šanse da obole od infarkta miokarda od onih sa zdravom usnom dupljom – koji nemaju karijes na zubima.

Svakodnevna higijena i dobro zdravlje usne duplje – preduslov su za dobrog i zdravog sportistu.

Dokazano je i to da bakterija (Streptoccus salivarius) koja potiče iz usne duplje tj. iz oralne sredine puno doprinosi za stvaranje tromba (krvnih ugrušaka), koji su kao i zadebljale koronarne arterije, jedan od glavnih uzročnika srčanog udar.

Naučnici vjeruju da upalni procesi u usnoj duplji mogu dovesti do stvaranja arterijskog plaka i tromba, a samim tim i do šloga. Reumatoidni artritis i paradontopatija su veoma slična oboljenja, ako uzmemo u obzir da su oba oboljenja inflamatorne prirode i da se ispoljavaju oštećenjem i gubitkom tkiva.